25.8.11

biografikon - dodatak 2

Poštanske marke

Kako je pošta obilježila mnoge stranice mog života, ostavila je tragove po mojim danima i mislima. Odlazila su i dolazila pisma sa poštanskim markama na kojima je pored poštanskog žiga i istorija ostavljala svoj. Naš put kroz vrijeme pedantno je bilježen sličicama, koje su omogućavale put našim riječima kroz prostor. Okupio sam ovdje neke koje često zalepršaju mojim ladicama i mislima.

Neka pisma i na njima marke stgla su prije mene:
Država SHS,
Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca,
Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, 
Kraljevina Jugoslavija,
Jugoslavija,
Kralj Aleksandar - marka sa crnim florom, dakle, poslije atentata 1934.
A ostali simboli na markama bili su i u našim životima:
Kralj Petar, 
Kralj Petar preštampan sa: Montenegro - Crna Gora, ili šahovnicom i tekstom: Nezavisna Država Hrvatska.
Pisma su, dakle, stizala i iz drugih krajeva, o čemu svjedoči i marka sa likom Pavelića i ona sa tekstom: Hrvatska legija - Stalingrad.
Preko italijanske Crne Gore: Demokratska Federativna Jugoslavija.
Na drugoj strani su partizani, Tito i F.N.R. Jugoslavija.

Lijepe sličice koje su nas radovale bojom i izgledom, ili riječima koje su nam u pismima donosile, koje filatelisti sa strašću skupljaju i čuvaju. One pamte vremena kroz koja smo prošli. Na njima su otisnuta vremena nadanja, ali i stradanja. Svako preštampavanje značilo je stotine hiljada pogašenih ljudskih života. O državama da i ne govorimo. Tu nam je zapisana istorija kroz koju još bauljamo.
Na moju adresu pisma odavno ne stižu, ili to biva vrlo rijetko. Da li se i sada na novim markama iscrtava istorija koja će jednoga dana zalepršati pred nekim očima?

1 komentar:

  1. Reklo bi se, za istoriju beznačajni detalji, o svim događajima rečeno je i zapisano mnogo, ali, ipak, ove male ilustrracije, koje su prošle kroz vrijeme, neposredno nas podsjećaju
    na dešavanja koja su odredila mnoge sudbine.

    OdgovoriIzbriši