7.6.13

KIKE / In memoriam


Sa ovog svijeta i iz ovog grada ispraćen je poznati dobojski fotoreporter Osman Kikić - Kike. Fotos Seada Kruškića preuzeli smo sa facebook-a , a donosimo i govor kojim je Kike ispraćen.


 Teško je izraziti bol s kojom se Doboj oprašta od Kiketa. Ni suze ni rijieči nisu dovoljne da saopšte tugu koja je ostala nakon njegovog odlaska. Bio je omiljena ličnost ne samo u ovom gradu nego i na čitavom velikom prostoru kojem Doboj pripada. Zračio je iskrenošću, poštenjem i nadom u bolji i ljepši život. A tužne riječi ovim povodom stižu nam i iz čitavog svijeta. Oglasili su se njegovi prijatelji koji su se, nakon nedavnih nemilih događaja, razišli po mnogim dalekim krajevima. Javljaju se iz Amerike, iz Kanade, Australije i skoro svih evropskih zemalja. Svojim odlaskom Kike nas je ponovo okupio. Bol i tuga ne poznaju granice.

Osman Kikić bio je poznati dobojski fotoreporter, odrastao je i stasao sa dobojskim listom "Glas komuna". Objektiv njegovog aparata i njegove duše zabilježio je jedno za ovaj kraj značajno vrijeme razvoja u svim oblastima. Čitav nekada veliki dobojski region prošao je kroz njegovu umjetničku vizuru na najljepši način. Mnogi listovi širom nekadašnje Jugoslavije objavljivali su njegove snimke. Ostavio je brojna svjedočanstva o našem kraju, o njegovim ljudima, o ličnostima koje su bile sastavni dio njegovog razvoja. Na taj način i Kike je postao i ostao sastavni, neodvojivi dio Doboja.

I u najtežim vremenima bio je pravi čovjek, u kojeg se moglo pouzdati. Bio je vjeran, odan prijatelj svojih prijatelja i svega što je čestito i dobro. Sa svojim prijateljima nije dijelio samo radosti života nego je iskreno učestvovao i u njihovim tegobama i teškoćama. Kad bi se neko od njih našao u teškoj situaciji, Kike je bio kraj njega.

Volio je i svoj Doboj. Do zadnjih dana nije mogao bez Kupusije. tihih sokaka dobojske Donje mahale.

Kiketovim odlaskom odlazi jedno bogato, lijepo vrijeme, odlazi dio Doboja, dio svakoga od nas koji smo ga poznavali i cijenili.

Čuvajmo sjećanje na Osmana Kikića, on je zauvijek ovdje, sa nama, u svom Doboju.

3 komentara:

  1. After I initially commented I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get four emails with
    the same comment. Perhaps there is a way you are able to remove me from that service?
    Kudos!

    Here is my blog post :: acai ultra lean review

    OdgovoriIzbriši
  2. Dragi moj najsarmantniji profesore Bato!
    Hvala Ti za ove dragocjene vijesti za mene na Tvome blogu, ako se tako moze reci u trenucima kada se s nekim oprastamo. Sve sto je receno na oprostaju s nasim dragim prijateljem Kiketom, malo je, ali i dovoljno da se kaze da svaki grad, pa i nas Doboj, cine LJUDI. I Kike je ugradio sebe u temelje jednog lijepog vremena kada smo zaista bili LJUDI. Drago mi je da sam bio makar djelic tog casnog dobojskog novinarstva, a jedan mandat i sekretar Udruzenja novinara dobojske regije, kada je predsjednik bio upravo nas dragi Kike.
    Tebi moj profo i cijenjenomBosku Jelicu puno iskrenih pozdrava iz Australije.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na iskrenim pozdravima i lijepim riječima, a posebno na plemenitom sjećanju na Kiketa i proteklo vrijeme.

      Izbriši