9.10.13

Intermeco

SVI  NAŠI  LOPOVI

Svi koji su vidjeli kad sam napisao ovaj naslov, pitali su je li to novi popis stanovništa ili se to odnosi na ovaj postojeći i ima li tu pitanje o nacionalnoj pripadnosti. Naravno da ima.  Jer, i lopovi imaju nacionalnost i bitno se razlikuju. Naši lopovi su pošteni, a njihovi su još gori. Nikad ne bismo svoje lopove mijenjali za neke druge. Vidjećete na izborima.
U ovih naših nekoliko (još se ne zna tačan broj) jezika riječ lopov ima jedno vrlo delikatno značenje. Kad djevojka momku kaže „Lopove jedan!“, to znači skoro izjavu ljubavi. Riječ lopov se upotrebljava „od milja“ kao i neke druge lijepe riječi. A to pokazuje i naš stav prema lopovima.
Istina, do lopova se danas teško dolazi, morate se najaviti, pa čekati,  uvijek su zauzeti. Ne znam šta još rade. A rade li, rade. Toliko toga treba srediti. Sredili su banke, fabrike, velika i mala preduzeća, sredili su državu, kulturu, obrazovanje, saobraćaj, prošlost, sad nam sređuju i budućnost. Jer, ko će im za toliki trud obezbijediti zaslužene penzije? Počeli su i misli da kradu, suze naše, snove, stihove... I duše hoće da nam srede.
A ima ih. Kad bi se organizovala parada ponosa lopova, kolona bi se otegla do Evropske unije. Sve pokradoše. I ne prestaju. Kad pomislimo da više nemamo ništa, oni pronađu. Da njih nema, davno bismo propali. Oni otkrivaju naše neotkrivene resurse i svakodnevno nas ubjeđuju da su naša bogatstva neiscrpna.
Nismo ni znali šta smo imali dok nas nisu pokrali.
Sad znamo. I ponosimo se tim što su nam oni otkrili. Nedavno je jedna grupa lopova provalila u neki restoran i ukrala dvije porcije ćevapa, više nije bilo pripremljeno. Kakvi kradljivci, takav i pokradeni.  A mi smo nešto drugo. I naši lopovi su drukčiji. Kod nas je sve na nivou. Lopovi su na cijeni. Naši uvaženi lopovi znaju šta rade i kako se to radi u savremenim uslovima. Za te poslove oni su kvalifikovani, imaju diplome, prvo su to sredili po Bolonji, ali i po svim drugim opštinama, kantonima i distriktima. Važno je da rade transparentno.
Iskeno, žao mi je naših lopova. Pa, i oni su ljudi. A rade u tako teškim uslovima i to danonoćno, nemaju vremena ni za osnovna ljudska prava. Život im prosto prolazi u neznanju. Oni su vlasnici nekakvih preduzeća s kojima ne znaju šta će, raznih vila koje treba održavati, a ne služe ničemu, donose se zakoni samo protiv njih, neki rijetki su već osuđeni ni krivi ni dužni. Oni smatraju da su ih osudili veći lopovi i to samo iz zavisti. A sve je moguće. Eto, takvi smo mi, lopovi.   

4 komentara:

  1. ..."Sredili su banke, fabrike, velika i mala preduzeća, sredili su državu, kulturu, obrazovanje, saobraćaj, prošlost, sad nam sređuju i budućnost. Jer, ko će im za toliki trud obezbijediti zaslužene penzije?"... - Ne idu lopovi u penziju! Oni zauvijek ostaju - lopovi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Donijeli su takve zakone da im penzije budu ogromne ako im se to desi. Istina, nisu tim propisima obuhvaćeni svi. Premda lijepo zvuči zanimanje - lopov u penziji. A slažem se s tim da zauvijek ostaju to. I to je jedan od razloga za žaljenje ljudi koji ni u čemu nemaju mjere, pa, eto, ni u tom danas vrlo popularnom poslu.

      Izbriši
  2. Meni je ipak nekako lopov jasno "zanimanje", zna covjek na cemu je i moze da se nada samo da ce da bude pokraden. Puno su mi gore MUVARE, oni sa kojima covjek ne zna sta ce da ga strefi, sto bi rekao bosanac: spremni su na sve bozije radnje - kradja, prevara, laz,..a sve u interesu postizanja licnih interesa. E, takvih mi imamo na izvoz...
    Meni super tema, onako socijalno aktuelana, kod nas skoro uvijek...

    Svako dobro

    Tomina Svjetlana

    OdgovoriIzbriši
  3. Pavle kao i uvijek odlicno ja sam neke uzela i podijelila po regiji! Svi imaju svog Dzoa i svoje lopove!

    OdgovoriIzbriši