30.10.12

Dobojska kulturna rupa

Da li će iza ovoga mosta ponovo izrasti grad Doboj, ili će ovo ostati ulaz u kasabu?
Kada smo nedavno prisustvovali prvoj predstavi Dobojskog pozorišta, pisali smo ovdje da Doboj tim činom postaje gradom.
A danas to isto pozorište priprema predstave po privatnim stanovima.
Nekada je dobojsko Amatersko pozorište "17. april" imalo svoj prostor u Centru za kulturu, u kojem su čak i predstave održavane, a koje je danas kafana simboličnog naziva "Rupa".
Jeste, nekada je ovaj grad imao, pored mnogih drugih institucija sa kulturnom funkcijom, Centar za kulturu, tribinu "Teatar", Satiričnu Scenu Radnog Naroda, Amatersko pozorište... Centar i sada funkcioniše. Evo kako:

"...Da li se problemima ovog ansambla nazire kraj, nismo uspjeli saznati, pošto je Novak Radojčić, zamjenik direktora Centra za kulturu i obrazovanje, u telefonskom razgovoru kazao da o toj temi ne može razgovarati. U Centru su, navodno, nezadovoljni i smatraju da su tri predstave za dvije godine nedovoljne, te da opstanak pozorišta nije upitan, jer će, u slučaju da se ne nađe zajednički jezik sa sadašnjim umjetničkim rukovodiocem, rad biti povjeren nekom drugom..."
("Nezavisne novine")

Zamjeniku je, očito, malo tri premijere za dvije sezone! Nevjerovatno! Pa, i profesionalna pozorišta nemaju mnogo više premijera. Oni će lako naći nekog drugog umjetničkog rukovodioca. Jeste da ovaj ima predratnu diplomu Pozorišne akademije, ali i do toga se danas može doći, znamo već kako.
Ovim pozorištem publika je bila zadovoljna, a velika sala uvijek prepuna. 
 Danas su zadovoljni vladajući gradom: Doboj dobija status grada! Imaće, pored opštinske, i gradsku skupštinu sa dobro plaćenom odborničkom publikom. Šta će njima bolje pozorište?

1 komentar: