31.10.12

In memoriam: RAŠID MUMINAGIĆ


Ovdje smo ovih dana pisali o problemima pozorišne umjetnosti u Doboju, objavili smo i sliku publike sa jedne nedavne predstave, na kojoj je i Rašid Muminagić, poznati dugogodišnji dobojski pozorišni pregalac, a danas nas je stigla tužna vijest da od ovoga jutra više nije među nama.
Mnogi Rašida Muminagića znaju kao cijenjenog inženjera dobojskog "Trudbenika", ali većina kao scenografa, režisera i glumca neskadašnjeg Amaterskog pozorišta "17. april"., koje je i Rašidovom zaslugom imalo brojna republička i jugoslovenska priznanja. Sa sigurnošću možemo reći da je više decenija bio stub pozorišnog amaterizma u ovom gradu. Pamtićemo ga iz predstava "Ljubav čerez jedne cipele", "Duboko je korijenje" i mnogih drugih, kao koautora knjige "Doboj u dvadesetom stoljeću" i kao čestitog i dragog sugrađanina. 

3 komentara:

  1. Slađana Bukejlović31. listopada 2012. u 14:10

    Dragi, divni čika Rašo ... Zauvijek ću pamtiti prelijepa, duhovita, radosna druženja sa njim u amaterskom pozorištu 17. april u Doboju, kao i vrijeme, entuzijazam i ljubav koju nam je svima darovao.
    Hvala ti čika Rašo, nedostajaćeš mi.
    Tvoja Slađa

    OdgovoriIzbriši
  2. svetla su pogashena
    zavjesa je spushtena
    likovi blijede
    u srcima siromashnih klinaca iz provincije
    ostaje veseli rashin lik
    koji ih je poveo
    u chudesni pozorishni svijet

    rista

    OdgovoriIzbriši
  3. U Doboju sam živio u periodu zima 1970 - ljeto 1973 (IX generacija STŠ - mašinstvo) a toliko lijepog, ljudskog doživio sa Rašidom i Suadom Muminagić, Nađom Karabin, Duškom i Jelenom Kresoja ...i drugim, meni dragim ljudima, iz i oko Pozorišne scene.
    O tom vremenu u Doboju rado i često pričam, kako u porodičnom krugu tako i šire.
    40 g. kasnije upoznao sam i trećeg Muminagića: Muhameda - Hamu i u razgovoru sa njim evocirao uspomene na "dušu i motor scene" - Rašida.
    Sretan sam i ponosan na naše zajedničke trenutke i lijepe uspomene.

    Dragan (Tadije) Grgić
    Maribor

    OdgovoriIzbriši