17.2.09

"kultura" II

(nastavak)

Zaostalost ili sudbinska tragika


Ovaj put izvor žargonskog jezika, tih pouzdanih znakova autentičnosti, je prošlost i neukost. Tu, u prošlosti i neukosti, dakle, trebalo je prepoznati izgubljenu duhovnost, nacionalni identitet i utvrditi lozinke prepoznavanja u novim postkomunističkim utapanjima u velike društvene tokove otvorenog svijeta. Znak se mogao pronaći i u nekim nepravilnim jezičkim varijacijama, ukorijenjenim u prošlosti. Umjesto "svekoliki" dovoljno je reći "vaskoliki" i davna slučajna inverzija dobija vrijednost aktuelne lozinke. Tako govor postaje utočište nadolazećeg zla i predstavlja se kao spas naroda koji se našao na otvorenom moru bez kompasa i orijentacije. Krenuo je lako, bez razmišljanja, pošao je za izrazima koje je odnekud raspoznavao slabim pamćenjem. A vodiči su iz vremena starostavnih izvlačili stalno nove lozinke i puštali ih najčešće putem elektronskih medija, na koje se u horu odazivao narod, srljajući sve dublje za svojim vođama na duhovne stranputice, vjerujući da je na putu duhovne obnove. Čak smo bili došli i do obavezne ekavice, vještačke lozinke, koja, pokazalo se, nije bila dovoljno uvjerljiva.

Jezika kao argumenta posebnosti, "posvećenosti", pa samim tim i nacionalne isključivosti prihvatila su se i oba druga nacionalizma, od kojih se svaki identifikovao u suprotstavljanju ostalima, ali, vidjeli smo već, diktatori su saveznici i kad međusbno ratuju.
Tako se na čitavom zaraćenom prostoru u ovoj oblasti stvara ista Adornova situacija "... po želji elite koja tone, veliča se jeftinoća, srodno omladinskoj muzici, koja rado prati žargon i koja dopušta da je on prati. S jednakom revnošću istorijska zaostalost preliva se u osjećaj sudbinske tragike, kao nečega višeg, i to titra u nečujnoj identifikaciji arhaičnog i autentičnog..."
Doslovno - naša situacija. Ništa, dakle, novo u našim istorijskim sunovratima što nije u istoriji doživljeno i u nauci opisano.

(Nastaviće se, naravno)


1 komentar:

  1. Vidim da ste davno shvatili sve što se događalo,obični ljudi(npr. ja) ništa ne shvaćaju dok ne bude kasno.Narod je obična ovca za političare,tj.mafiju.Mislim da prostore bivše Jugoslavije vodi obična mafija,kako ono neki kažu:U Americi ima mafije,kod nas mafija ima državu...

    OdgovoriIzbriši