28.2.09

"kultura" V

(nastavak)
U carstvu "masovne kulture"
Nije nam tako daleka prošlost u kojoj je "elitizam" u kulturi smatran nazadnim, negativnim, trulim, opasnim... a u njenim demokratskijim periodima - nužnim zlom. Ali, uspostavljeno carstvo "masovne kulture" nije dalo druge rezultate osim onih čijem prmovisanju prisustvujemo.
Ako se baš ne pjeva uz gusle na nove nacional-rodoljubive teme (a i to se čini), onda se pišu (i objavljuju!) patriotski vučurevićevski stihovi. Ima još poznatijih imena u ovoj službi, koja su, istina, već odslužila, a po kojima bi se mogao nazvati ovaj nacionalno-romantičarski literarno-politički umjetnički pravac. Naš izbor je sasvim proizvoljan, ali, mislimo, tipičan. Ovom "pravcu" u literaturi u potpunosti odgovara savremeno guslanje i novokomponovano narodno i izvorno muziciranje, a u slikarstvu novi ikonopis - preslikavanje poznatih ikona starih majstora i "naiva", koja pretenduje da bude umjetnički izraz modernog čovjeka.
Nedavno smo bili u prilici da vidimo kako se orgnizuje nagradna igra (a nagrade su u suvom zlatu!) u čast svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, koji se, kako se sjećamo, radi duhovnog života odrekao zlata zemaljskog, odbacio "carsku krunu i porfiru". Koliko će nagradna igra doprinijeti njegovoj časti, ili njegova čast igri? Ovo drugo je svakako vjerovatnije, pa čitav slučaj predstavlja samo ilustraciju zloupotrebe i religije i kulture u neke druge svrhe. Izvjesna agencija pseudoromantičarskog naziva "Luča" povodom Svetog Save organizuje koncert izvornih estradnih grupa! I sve one profane erotsko-sladunjave, melodramske "izvorne" banalnosti povodom obilježavanja dana prvog srpskog književnika, koji je prije devet vjekova pisao tako umno da ga ovi organizatori ni danas ne bi čitali da smo i svih pet stotina godina čekali da ga takvi, ili većina, shvate.
"Masovna kultura", koju je instalirao prošli sistem, tek sad se ostvaruje u punom sjaju. Ona "elitna" je toliko potisnuta da više nikome ne smeta.
(Nastavak je obavezan)

Nema komentara:

Objavi komentar